uitbouw

uitbouw: 10 praktische tips & nuttige informatie

Vergunning voor uitbouw

Een uitbouw mag je niet zomaar bouwen. Je hebt hier een vergunning voor nodig. Om een vergunning te kunnen krijgen, moet je met een goed plan komen. Laat zien dat je hebt nagedacht over de uitbouw en geef aan waarom het een meerwaarde voor je woning is.

Laat je goed informeren

Zorg dat je weet hoe het zit met een vergunning. De eisen hiervan zijn per gemeente verschillend. Vaak is het de bedoeling dat de uitbouw bij het huis past, maar ook bij de omgeving waar het huis staat. Ook is het vaak de bedoeling om met een plan van aanpak te komen. Zorg dus dat je duidelijk voor ogen hebt wat je wilt en hoe je dit wilt bereiken.

Vraag vooraf waar je aan moet voldoen

Het kan handig zijn om van tevoren al bij de gemeente te vragen aan welke eisen de uitbouw moet voldoen. Dan kun je hier rekening mee houden wanneer je een bouwtekening maakt voor je uitbouw. Het is beter om dit altijd goed in de gaten te houden, om een afwijzing voor de vergunning te voorkomen.

Bouwplan voor uitbouw

Je kunt niet zomaar een uitbouw gaan maken zonder enig idee te hebben waar je mee bezig bent. Dit betekent dat je dus een goed plan van aanpak moet hebben. Zorg voor een bouwtekening en zorg dat je ook weet wat voor materiaal je wilt gebruiken.

Bouwtekening laten maken

Een bouwtekening kun je zelf ontwerpen, maar de meeste mensen hebben toch onvoldoende kennis om met een goede tekening te komen. Daarom is het wellicht beter om iemand te hebben die de tekening voor je kan maken. Hij of zij kan rekening houden met je wensen en eisen, maar kijkt ook naar wat er zoal mogelijk is. Ook kan een architect met ideeën komen waar je zelf misschien niet eens over had nagedacht.  

Plan van aanpak

Zorg dat je een planning hebt, waarbij je ongeveer weet wat en wanneer de dingen worden gedaan. Zo heb je een duidelijker beeld van de mogelijkheden en is het makkelijker om de bouw goed te laten verlopen. Houd uiteraard ook rekening met de bouwvakantie en denk er ook aan dat er altijd dingen kunnen gebeuren waardoor het project vertraging oploopt.

Bedrijf zoeken

Het is mogelijk om de uitbouw helemaal zelf te regelen, maar dit is niet aan te raden wanneer je weinig kennis van zaken hebt. Er zijn veel bedrijven die een uitbouw voor je kunnen maken, maar waar moet je op letten wanneer je een bedrijf zoekt?

Betrouwbaarheid

Erg belangrijk is de betrouwbaarheid. Is het een bedrijf dat zich netjes aan zijn afspraken houdt en niet opeens met extra rekeningen aan komt zetten? Je kunt een bouwbedrijf in de arm nemen omdat je iemand kent die er ervaring mee heeft. Het is ook mogelijk om op internet te kijken wat de ervaringen met het betreffende bouwbedrijf zijn. Lees ook het contract heel goed door en laat het eventueel nog aan mensen lezen die verstand van zaken hebben om te kijken of er geen gekke dingen in staan.

Prijs en kwaliteit

Ook belangrijk is natuurlijk de prijs. Het is zonde als het ene bedrijf de klus veel goedkoper kan doen, voor precies dezelfde kwaliteit. Vergelijk de prijzen dus goed met elkaar. Om te kijken hoe de kwaliteit is, kun je vragen naar woningen waar eerder werk is verricht. Onthoud dat de duurste aanbieder niet gelijk de beste is. Denk er echter ook aan dat wanneer iets klinkt dat te mooi om waar te zijn is, dit vaak ook het geval is.

Uitbouw keuken

Een uitbouw maken om een grotere keuken te creëren is natuurlijk ideaal. In dit geval zijn er meerdere zaken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de aansluitingen en de oude keuken.

Zorg voor de juiste aansluitingen

Zorg dat je in de keuken de juiste aansluitingen hebt. Denk aan een gasaansluiting, zorg dat er water is en wellicht wil je ook de afwasmachine en wasmachine in de keuken zetten. Zorg dat je ook hier rekening mee houdt. Zorg tevens voor elektriciteit en stopcontacten op logische plekken. Je wilt misschien de mixer bij het aanrecht gebruiken of de keuken stofzuigen. Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden.

De oude keuken

Het is mogelijk dat je de huidige keuken uitbreidt tot een grotere keuken. In dat geval zal alsnog alles opnieuw gedaan moet worden. Denk aan de vloer, het verfwerk en de indeling van de keuken. Komt er een heel nieuwe ruimte voor een keuken, dan zul je de oude keuken weg moeten halen en de ruimte gebruiken voor iets anders. Als je oude keuken in de woonkamer zat, dan is het zelfs mogelijk dat je de hele woonkamer opnieuw moet inrichten en verven. Immers kan het zijn dat de vloer en de muur anders zijn. Dit zul je moeten aanpassen.

Uitbouw woonkamer

Ga je de woonkamer uitbreiden met een uitbouw? Ook dan zijn er zaken waar je rekening mee moet houden. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat de woonkamer een mooi geheel wordt?

Maak een geheel

Om echt een mooi geheel te maken van je uitbouw-woonkamer, is het raadzaam om alles opnieuw te doen. Een nieuwe vloer, nieuw behang en nieuwe verf. Zorg dat alles goed bij elkaar past en maak een geheel nieuwe start. Het is ook mogelijk om het nieuwe stuk een andere kleur of ander behang te geven, maar vaak is het dan toch geen geheel. Je kunt dan heel goed zien wat het nieuwe stuk is en wat het oude. Dat kan zonde zijn. Het is raadzaam om hier goed op te letten.

De inrichting

Ook kan het handig zijn om van tevoren te bedenken wat je met de inrichting doet. Met een grotere woonkamer tot je beschikking heb je ook meer opties. Denk ook vooraf al aan zaken als belichting, zodat je stopcontacten op de juiste plekken kan plaatsen en kijk hoe het zit met de lichtinval. Het kan ook handig zijn om van tevoren al een beetje te bedenken waar bijvoorbeeld de zithoek komt of waar je die mooie kast neer kunt zetten.

Uitbouw nieuwe kamer

Misschien wil je een geheel nieuwe kamer als uitbouw. Denk hierbij aan een studeerkamer, een werkkamer of een slaapkamer op de begaande grond. Vooraf weet je vast al wat de functie van de uitbouw wordt, maar er is nog meer waar je over na moet denken.

Uitbouw voor een bedrijf aan huis

Heb je een eigen bedrijf, dan is het mogelijk dat je daarom een uitbouw maakt. Je wilt een eigen kantoor of ruimte waar je klanten kunt ontvangen. Er zijn dan enkele zaken waar je rekening mee kunt houden. Hoe groot moet de ruimte bijvoorbeeld worden? Wat wil je er in kwijt? Alleen een bureau of ook de mogelijkheid om spullen op te slaan? En houd er altijd rekening mee dat je misschien meer spullen nodig hebt. Bedenk je ook of je een aparte ingang wilt, of niet. Belastingtechnisch gezien kan het een voordeel zijn als je werkruimte een eigen ingang heeft. Ook hoeven klanten dan niet door je huis te lopen.

Uitbouw nieuwe kamer

Bij een nieuwe kamer is het handig om goed te bedenken wat de functie is. Wordt het bijvoorbeeld een extra logeerkamer voor gasten? Dan kan het ook handig zijn er een badkamer bij te maken. Of misschien heeft de kamer wel een geheel andere functie. Ook dan zul je goed moeten nadenken over de eventuele mogelijkheden. Het kan handig zijn zaken op papier te zetten, zodat je belangrijke zaken niet vergeet.

Ramen

Bij een uitbouw moet je niet alleen denken aan het formaat en de functie van de ruimte. Ook belangrijk zijn de ramen die je gebruikt. Er moet genoeg natuurlijk licht binnenkomen bij bepaalde ruimtes. Bedenk dus goed hoeveel ramen je wilt.

Dubbel glas of HR glas

Het is verstandiger om dubbel glas te gebruiken voor je uitbouw. Ook kun je kiezen voor HR glas. Je hebt de keuze uit HR+glas en HR++glas. Dit glas is gevuld met edelglassen en dit heeft erg veel voordelen. Sowieso is dubbel glas een aanrader, omdat het veel voordelen heeft. Zo is het echt een energiebesparing. Immers wordt de ruimte beter geïsoleerd in de stookkosten, dus dit ga je merken in de prijs. Ook heb je in het algemeen minder last van tocht of vocht op de ramen. Bovendien zorgt het voor meer veiligheid. Het is een stuk moeilijker om een ruit van dubbelglas in te slaan dan eentje met een enkele ruit. En als laatste is het ook nog een goede geluidsdemper.

Bedrijf zoeken

Vind een bedrijf dat gespecialiseerd is in ruiten. Soms kan een bedrijf dat de uitbouw voor je maakt dit regelen, maar kijk altijd wat de beste opties zijn. Vergelijk meerdere bedrijven en kijk in hoeverre ze betrouwbaar zijn. Kijk ook naar de prijs, om zo het beste aanbod te vinden.

Dak

Over het dak van de uitbouw moet je ook goed nadenken. Wat voor een soort dak wil je? Wil je dat het dak overeenkomt met de rest van het huis? Of wil je misschien een glazen dak? Onthoud dat het elk dak zijn voor- en nadelen heeft.

Zelfde dak als het huis

Het kan heel moeilijk zijn om een dak te creëren dat lijkt op het huidige dak. Een professioneel bedrijf zou dit echter voor je kunnen bewerkstelligen. Ze gebruiken dan hetzelfde materiaal en dezelfde samenstelling of kiezen voor iets dat er enigszins op lijkt. Probeer afspraken te maken met het bedrijf waar je zaken mee doet en zorg ervoor dat het dak overeen komt met de afspraken die gemaakt zijn voor een vergunning.

Glazen dak

Een glazen dak kan erg mooi zijn en voor veel natuurlijk licht zorgen, maar het is toch ook verstandig om niet een hele ruimte van een glazen dak te voorzien. Dit kan bijvoorbeeld lastig zijn wanneer je iets op een beeldscherm als een computer wilt zien, of invloed hebben op de temperatuur. Je kunt wel kiezen voor een gedeeltelijk glazen dak. Het is verstandig hier over te spreken met het bedrijf waar je zaken mee doet.

Isolatie

Zorg dat de isolatie goed in orde is. Dit is een behoorlijke uitgave vaak, maar zorgt er wel voor dat je kosten bespaard. Je kunt isolatie in de ramen toevoegen door dubbel glas te gebruiken. In de wanden wordt het al vaak automatisch door het bedrijf gedaan waar je zaken mee doet. Zorg echter wel dat je dit vooraf duidelijk in het contract hebt staan, zodat je weet waar je aan toe bent.

Inrichting van uitbouw

De inrichting van een uitbouw is de laatste stap. Dit kun je natuurlijk geheel naar eigen smaak doen. Je kunt verven, meubels plaatsen en voor leuke details zorgen.

Verven

Kies voor je uitbouw kleuren waar je een goed gevoel bij hebt en laat het aansluiten bij de sfeer van het huis. Het is natuurlijk ook mogelijk om meerdere kleuren te gebruiken, om zo een speelser effect te krijgen. Pas wel op, want in kleine ruimtes kunnen meerdere kleuren sneller storen. Gebruik kleurstalen om een kleur te bepalen.

Meubels

Plaats meubels afhankelijk van het soort ruimte. Voor een woonkamer kun je een bank kiezen, met een salontafel of misschien een kast. In een keuken komt misschien een bar met leuke barkrukken. In een studiekamer wil je een bureau. Er is qua kleur veel mogelijk. Ga bijvoorbeeld eens naar een meubelwinkel om de vele mogelijkheden te zien. Zorg dat de meubels aansluiten bij de kleuren van de muren, zodat het een mooi geheel wordt.

Details

Met details kun je veel meer sfeer creëren in je uitbouw. Zorg voor planten, schilderijen of zaken als fotolijstjes en grappige potjes. Maak het niet te rommelig. Te veel details zorgt voor een rommelige uitstraling. Maar met de juiste dosis aan leuke details kun je erg leuke dingen voor elkaar krijgen.

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over uitbouw

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!